MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI

ALAN TANIMI

Makine Teknolojisi alanı; klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma, kalıplama teknikleri, sac metal kalıpları, hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapma, iki ve üç boyutlu makine ve mekanizmaları çizimlerini yapma, makinelerin temel bakım ve onarımını yapma, mermer kesme ve işleme tezgâhlarında imalat işlemlerini yapma, endüstriyel döküm ve kalıplama tekniğine uygun üretime yönelik modelleme ve prototiplerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

İnsanın hayat standartları, teknolojik gelişmelere paralel olarak artmaktadır. Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve uygulayan ülkelerde insan hayatının kolaylaştığı gözlenmektedir. Hayatın kolaylaşması da insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını sağlar.

Makine Teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelini oluşturur. Tasarım ve üretim yapan her sektöre hitap eder. Gelişen teknoloji ve üretim teknikleri tasarım ve üretimde makinenin önemini artırmıştır. Getirisi ve katma değeri ile ekonominin lokomotifi durumundadır.

Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman ihtiyacı fazladır. Dolayısıyla iş istihdamı sıkıntısı söz konusu değildir. Alanda çalışanların gelir seviyeleri ülke standartlarına göre iyidir.

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR:

1- Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme

2- Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

3- Bilgisayarlı Makine İmalatı

4- Endüstriyel Kalıp

5- Makine Bakım Onarım

6- Değirmencilik

7- Endüstriyel Ürünler Tasarımı

8- Tıbbi Cihaz Üretimi

9- Mikromekanik

10- Savunma Mekanik Sistemleri

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI:

Meslek lisesinden sonra ""Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur..

Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, makine teknolojisi ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

Bu mesleklerdeki elemanlar fabrikalarda, kendi atölyelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Bulundukları işletmelerde çalışanlarla iş birliği ve uyum içerisinde üretim yaparlar. Tasarım bürolarında bilgisayar ortamında, imal edilecek makine ekipmanını iki ve üç boyutlu olarak tasarlarlar. Tasarlanan makine veya sınai tesis ekipmanlarını imalat atölyelerinde CNC tezgâhlarında imal ederler.

Çalışma ortamları; iyi aydınlatılmış, havalandırılması ve yalıtımı iyi yapılmış, kısmen gürültülü, iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili tedbirlerin alındığı, bireysel ve ekip çalışmalarının yapıldığı kapalı büro, atölye ve fabrika ortamlarıdır.

Makine Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde (otomotiv, gemi, uçak, sınai tesisler) çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler. CNC mekanik imalat atölyelerinde, kalıp ve prototip yapan imalathanelerde, imalat ve komple resimlerin tasarlanıp çizildiği bürolarda, mekanik bakım atölyelerinde, mermer ve model imalatı yapan işletmelerde iş bulabilirler.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları:

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP'nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

Dal Adı

Değirmencilik

Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi

TYT

Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları:

Teknoloji Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarının mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), öncelikli olarak yerleştirilecektir. Kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir.

Dal Adı

Yükseköğretim Lisans Programları

Öğretim Süresi

Puan Türü

Alanı ve Tüm Dalları

Biyomedikal Mühendisliği (M.T.O.K.)

SAY

Endüstriyel Tasarım Mühendisliği (M.T.O.K.)

SAY

Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.)

Makine Mühendisliği (M.T.O.K.)

Mekatronik Mühendisliği (M.T.O.K.)

SAY

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (M.T.O.K.)

Otomotiv Mühendisliği (M.T.O.K.)

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMLIĞI DALI

Endüstriyel üretimde; imalatı yapılacak ürünlerin yapım ve komple resimlerini bilgisayar destekli çizim ortamında iki ve üç boyutlu çizen, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapan, ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlayan, nitelikli kişidir.

Bu dalda eğitim gören öğrencilerin kazandıkları beceriler ise; Ürünlerin parça yapım ve komple resimlerini çizmek, Mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapmak. Bilgisayar ortamında iki boyutlu çizim yapmak. Ürünlerin bilgisayar ortamında üç boyutlu modelleme ve animasyonlarını oluşturmak.

İŞ VE KARİYER

Alanımızdan mezun olan öğrenciler çeşitli makinelerin veya makine parçalarının imal edildiği işyerlerinde çalışabilecekleri gibi bu alanda kendi işyerini açma imkanına sahip olurlar

Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda ve üniversite sınavlarından aldıkları puanlar ve mesleklerinin devamı olan dallarda ek puan alarak 2 ve 4 yıllık üniversitelerde eğitim ve kariyerlerine devam edebilmektedirler.

07-05-2022

06-05-202206-05-202206-05-202206-05-202206-05-202206-05-202206-05-202204-12-2017

Yayın: 04.12.2017 - Güncelleme: 07.05.2022 12:07 - Görüntülenme: 822