Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır. Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir
DAL BİLGİLERİ
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;
1. Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır. Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır. Turizm sektöründeki gelişmeler, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler, gıda üretim-tüketim zincirine teknolojinin dâhil olması; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesini sağlamıştır. Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiştir. Tüm bu gelişmeler programlarımızın temel beceriler odağında düzenlenmesini gerekli kılmıştır.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;
Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır.
Bu doğrultuda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programı tamamlayan öğrenciye;
A) Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
B)Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapma,
C)Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalında;
A) Mesleki yabacı dili kullanma,
B) Aşçılık ve servis atölyesi 10 dersinde sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kuru baklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi yapma,
C) Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapma
D) Aşçılık ve servis atölyesi 11 dersinde sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar, hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata ve fondü yapma ders yüklerini kapsar
DERS KATEGORİLERİ |
DERSLER |
9. SINIF |
10. SINIF |
11. SINIF |
12. SINIF |
|
AMP |
ATP |
|||||
ORTAK DERSLER |
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI (*) |
5 |
5 |
5 |
5 |
|
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ |
2 |
2 |
2 |
2 |
||
TARİH |
2 |
2 |
2 |
- |
||
T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK |
- |
- |
- |
2 |
||
COĞRAFYA |
2 |
2 |
- |
- |
||
MATEMATİK |
6 |
5 |
- |
- |
||
FİZİK |
2 |
2 |
- |
- |
||
KİMYA |
2 |
2 |
- |
- |
||
BİYOLOJİ |
2 |
2 |
- |
- |
||
FELSEFE |
- |
2 |
2 |
- |
||
YABANCI DİL |
5 |
2 |
2 |
2 |
||
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR/GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK |
2 |
2 |
2 |
- |
||
SAĞLIK BİLGİSİ VE TRAFİK KÜLTÜRÜ |
- |
- |
1 |
- |
||
TOPLAM |
30 |
28 |
16 |
11 |
||
MESLEK DERSLERİ |
MESLEKİ GELİŞİM ATÖLYESİ |
2 |
- |
- |
|
Akademik Destek Dersleri |
BESLENME İLKELERİ VE HİJYEN |
2 |
- |
- |
|||
TEMEL YİYECEK ÜRETİMİ VE SERVİS ATÖLYESİ (*) |
7 |
- |
- |
|||
MESLEKİ YABANCI DİL |
- |
3 |
- |
|||
AŞÇILIK VE SERVİS ATÖLYESİ (*) |
- |
11 |
15 |
|||
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİNDE ORGANİZASYON |
- |
- |
2 |
|||
İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (*) |
- |
- |
- |
24 |
||
AKADEMİK DESTEK DERS SAATİ TOPLAMI |
- |
- |
- |
- |
31 |
|
MESLEK DERS SAATİ TOPLAMI |
11 |
14 |
17 |
24 |
- |
|
SEÇMELİ MESLEK DERS SAATİ TOPLAMI (**) |
- |
- |
9 |
7 |
- |
|
SEÇMELİ DERS SAATİ TOPLAMI (**) |
2 |
- |
- |
|||
REHBERLİK VE YÖNLENDİRME |
- |
1 |
1 |
1 |
||
TOPLAM DERS SAATİ |
43 |
43 |
43 |
43 |
9. sınıfta 18 öğrenci 2 ders saati beslenme ilkeleri ve hijyen dersi
7 ders saati temel yiyecek ve aşçılık dersleri
2 ders saati mesleki gelişim atölyesi
TOPLAM ;11ders saati alan dersi
10. sınıfta 18 öğrenci 11 ders saati aşçılık ve servis atölyesi
3 ders saati mesleki İngilizce
TOPLAM 14 Ders saati
11. sınıfta 11 öğrenci 7 ders saati mutfak uygulamaları
5 ders saati Türk mutfağı yemekleri
3 ders saati hamur ürünleri
3 ders saati tatlı yapım teknikleri
3 ders saati seçmeli yemek gruplarının servisi
TOPLAM 21 ders saati
12 sınıflarda 9 öğrenci 24 ders saati işletmelerde beceri eğitimi
2 ders saati açık büfe
TOPLAM ; 26 DERS SAATİ
İSTİHDAM ALANLARI
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
2. Pastanelerde,
3. Kurum mutfaklarında,
4. Kafeterya, bar ve restoranlarda,
5. Yemek fabrikalarında,
6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde
7. Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler.
İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİM
12. SINFTA 9. Öğrenci bulunmaktadır
Yiyecek içecek hizmetleri alanında mutfak alanı olan yerlerde stajlarını yapmaktadırlar
MEZUNİYET SONRASI İŞ BULMA
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, Pastanelerde, Özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında, Yemek fabrikalarında, Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.
Unlu mamul üreten fırınlarda, kurum mutfaklarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde, eğlence yerlerinde, resmi-özel havayollarında, otobüs şirketleri ve demiryollarında, fuarlar, sergiler, oteller, mağazalarda iş bulabilirler. Ayrıca, mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile yiyecek ve içecek hizmeti veren iş yerlerinde görev alabilirler.
Ayrıca fuar/kongre Host/Hostesleri, otobüs/tren, havayollarında ilgili departmanlarında iş b
Güncel bilgelerden kendi alanlarında iş bulan ulaştığımız öğrencilerden 8 öğrencimiz kendi alanlarında çalışmaktadır.
Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.
Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;
• Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,
• Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
• Temiz, titiz, dikkatli çalışan,
• Sorumluluk sahibi,
• Hızlı hareket edebilen,
• Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
• İş güvenliğine dikkat eden,
• Araştırmacı ve yaratıcı,
• İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
• Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan kişiler olmalıdır
BELGELENDİRME
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenleniyir.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI |
Üniversite programları |
Puan türleri |
LİSANS BÖLÜMLERİ |
GASTRONOMİ
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ
KONAKLAMA VE TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REH
SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK
TURİZM REHBERLİĞİ
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
TURİZM REHBERLİĞİ
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ
REKREASYON YÖNETİMİ
TURİZM VE OTELCİLİK |
TM |
ÖNLİSANS BÖLÜMLERİ: |
ŞÇILIK
İKRAM HİZMETLERİ
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ
KÜLTÜREL MİRAS VE TURİZM
OTOBÜS KAPTANLIĞI
TURİZM ANİMASYONU
TURİZM REHBERLİĞİ |
|
2021 MEZOPOTAMYA YÖRESEL LEZZETLER VE GURME FUARINDA 16-21 Kasım tarihleri arasında liseler arası yapılan yarışmalarda
Tatlı Tabağı kategorisinde ALTIN
Ana Yemek Tabağı Kategorisinde ALTIN
Ana Yemek Tabağında GÜMÜŞ
Ana Yemek tabağında GÜMÜŞ
Tatlı tabağında GÜMÜŞ
Tatlı tabağında GÜMÜŞ
Ana yemek tabağında BRONZ
Tatlı tabağında BRONZ
Ana yemek tabağında bronz kazanılmıştır.