T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / YENİŞEHİR - Yenişehir Dicle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

YİYECEK-İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

ALAN TANITIMI

 Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır. Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir

DAL BİLGİLERİ

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır. Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI

Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır. Turizm sektöründeki gelişmeler, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler, gıda üretim-tüketim zincirine teknolojinin dâhil olması; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesini sağlamıştır. Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiştir. Tüm bu gelişmeler programlarımızın temel beceriler odağında düzenlenmesini gerekli kılmıştır.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır.

Bu doğrultuda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye;

A) Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,

B)Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapma,

C)Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalında;

A) Mesleki yabacı dili kullanma,

B) Aşçılık ve servis atölyesi 10 dersinde sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kuru baklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi yapma,

C) Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapma

D) Aşçılık ve servis atölyesi 11 dersinde sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar, hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata ve fondü yapma ders yüklerini kapsar

DERS KATEGORİLERİ

DERSLER

9. SINIF

10. SINIF

11. SINIF

12. SINIF

AMP

ATP

 

 

 

 

 

 

 

ORTAK DERSLER

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI (*)

5

5

5

5

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

2

2

2

2

TARİH

2

2

2

-

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

-

-

-

2

COĞRAFYA

2

2

-

-

MATEMATİK

6

5

-

-

FİZİK

2

2

-

-

KİMYA

2

2

-

-

BİYOLOJİ

2

2

-

-

FELSEFE

-

2

2

-

YABANCI DİL

5

2

2

2

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR/GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK

2

2

2

-

SAĞLIK BİLGİSİ VE TRAFİK KÜLTÜRÜ

-

-

1

-

TOPLAM

30

28

16

11

 

 

 

 

MESLEK DERSLERİ

MESLEKİ GELİŞİM ATÖLYESİ

2

-

-

 

 

Akademik Destek Dersleri

BESLENME İLKELERİ VE HİJYEN

2

-

-

TEMEL YİYECEK ÜRETİMİ VE SERVİS ATÖLYESİ (*)

7

-

-

MESLEKİ YABANCI DİL

-

3

-

AŞÇILIK VE SERVİS ATÖLYESİ (*)

-

11

15

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİNDE ORGANİZASYON

-

-

2

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (*)

-

-

-

24

AKADEMİK DESTEK DERS SAATİ TOPLAMI

-

-

-

-

31

MESLEK DERS SAATİ TOPLAMI

11

14

17

24

-

SEÇMELİ MESLEK DERS SAATİ TOPLAMI (**)

-

-

9

7

-

SEÇMELİ DERS SAATİ TOPLAMI (**)

2

-

-

REHBERLİK VE YÖNLENDİRME

-

1

1

1

TOPLAM DERS SAATİ

43

43

43

43

 

 

9. sınıfta  18 öğrenci   2 ders saati beslenme ilkeleri ve hijyen dersi

                                    7 ders saati temel yiyecek ve aşçılık dersleri

                                     2 ders saati mesleki gelişim atölyesi

                                    TOPLAM ;11ders saati alan dersi

 

10. sınıfta 18 öğrenci    11 ders saati aşçılık ve servis atölyesi

                                   3 ders saati mesleki İngilizce

                                  TOPLAM 14 Ders saati

11. sınıfta 11 öğrenci    7 ders saati mutfak uygulamaları

                                   5 ders saati Türk mutfağı yemekleri

                                    3 ders saati hamur ürünleri

                                    3 ders saati tatlı yapım teknikleri

                                    3 ders saati seçmeli yemek gruplarının servisi

                                   TOPLAM    21  ders saati

 

12 sınıflarda 9 öğrenci    24 ders saati işletmelerde beceri eğitimi

                                   2 ders saati açık büfe

                                  TOPLAM ; 26 DERS SAATİ

İSTİHDAM ALANLARI

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,

2. Pastanelerde,

3. Kurum mutfaklarında,

4. Kafeterya, bar ve restoranlarda,

5. Yemek fabrikalarında,

6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde

7. Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler.

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİM

12. SINFTA 9. Öğrenci bulunmaktadır

Yiyecek içecek hizmetleri alanında mutfak alanı olan yerlerde stajlarını yapmaktadırlar

MEZUNİYET SONRASI İŞ BULMA

Yiyecek ve içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, Pastanelerde, Özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında, Yemek fabrikalarında, Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.

Unlu mamul üreten fırınlarda, kurum mutfaklarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde, eğlence yerlerinde, resmi-özel havayollarında, otobüs şirketleri ve demiryollarında, fuarlar, sergiler, oteller, mağazalarda iş bulabilirler. Ayrıca, mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile yiyecek ve içecek hizmeti veren iş yerlerinde görev alabilirler.

Ayrıca fuar/kongre Host/Hostesleri, otobüs/tren, havayollarında ilgili departmanlarında iş b

Güncel bilgelerden kendi alanlarında iş bulan ulaştığımız öğrencilerden 8 öğrencimiz kendi alanlarında çalışmaktadır.

Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.

Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;

•           Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,

•           Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,

•           Temiz, titiz, dikkatli çalışan,

•           Sorumluluk sahibi,

•           Hızlı hareket edebilen,

•           Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,

•           İş güvenliğine dikkat eden,

•           Araştırmacı ve yaratıcı,

•           İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,

•           Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan kişiler olmalıdır

BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenleniyir.

 

 

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

Üniversite programları

Puan türleri

LİSANS BÖLÜMLERİ

GASTRONOMİ

 

KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ

 

KONAKLAMA VE TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

 

SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REH

 

SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ

 

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

 

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK

 

TURİZM REHBERLİĞİ

 

TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

 

TURİZM REHBERLİĞİ

 

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

 

YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ

 

REKREASYON YÖNETİMİ

 

TURİZM VE OTELCİLİK

TM

ÖNLİSANS BÖLÜMLERİ:

ŞÇILIK

 

İKRAM HİZMETLERİ

 

TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

 

TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ

 

KÜLTÜREL MİRAS VE TURİZM

 

OTOBÜS KAPTANLIĞI

 

TURİZM ANİMASYONU

 

TURİZM REHBERLİĞİ

 

ULUSAL ULUSLARARASI YARIŞMALARDAN ELDE EDİLEN BAŞARILAR

2021 MEZOPOTAMYA YÖRESEL LEZZETLER VE GURME FUARINDA 16-21 Kasım tarihleri arasında liseler arası yapılan yarışmalarda 

Tatlı Tabağı kategorisinde ALTIN

Ana Yemek Tabağı Kategorisinde ALTIN

Ana Yemek Tabağında GÜMÜŞ

Ana Yemek tabağında GÜMÜŞ

Tatlı tabağında GÜMÜŞ

Tatlı tabağında GÜMÜŞ

Ana yemek tabağında BRONZ

Tatlı tabağında BRONZ

Ana yemek tabağında bronz kazanılmıştır.

07-05-202207-05-202207-05-202207-05-2022

06-05-202206-05-202206-05-202206-05-202206-05-202228-11-201707-05-202207-05-202213-03-201813-03-2018 

  

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.12.2017 - Güncelleme: 07.05.2022 15:19 - Görüntülenme: 1183
  Beğen | 2  kişi beğendi